Kona81 » Specials » Heerlijks uit europa

Europa op je bord

Europa op je bord Europa heeft verschillende volkeren en culturen en bezit een rijke en boeiende keuken met ingrediënten uit alle windstreken. Onze keuken kent een gevarieerde culinaire traditie. België is dan ook het hart van Europa. Kokkerellen zit ons in het bloed en we zorgen er dan ook voor dat talloze inheemse en uitheemse gerechten op het bord komen. Deze 'special' bevat een aantal 'andere' recepten, origineel, gedurfd, smakelijk of klassiek. Er is voor ieder wat: voorgerechten, een pittig drankje, aperitiefhapjes, hoofdschotels en desserts.
Je krijgt bij de gerechten ook een klein verhaaltje voorgeschoteld over afkomst, teeltwijze of folklore. Om je trek te doen krijgen in al dat lekkers dat boomgaarden, akkers, bossen, moes - en kruidentuinen in petto hebben.
Zet je kokmuts op en laat de kookpotten dampen. De tafel is gedekt en de wijn parelt in het glas. Smakelijk!
Recepten België: bloemkool, asperges en schorseneren

Recepten België: bloemkool, asperges en schorseneren

De bloemkool is een hoogstandje van kwekerskunst. Een versgesneden bloemkooltje uit de tuin is een ware delicatesse. Ten tijde van Plinius de Oudere teelden de boeren in de streek van Ravenna reeds mo…

Recepten Denemarken: bosbes, mierikswortel en peultjes

Bosbessen zijn heerlijke versnaperingen voor wandelaars in heide- en veengebieden. In europa groeit er geen straffer smakende, eetbare wortel dan de mierik. De egyptenaren en Romeinen kruidden er pika…

Recepten Duitsland: brandnetel, eekhoorntjesbrood en kool

Zowat de eerste boze plant die je als kind in tranen leert kennen, is de brandnetel. Het is een lenteplant die gezondheid en kracht schenkt. In de zomer en de herfst kom je het eekhoorntjesbrood vaak…
Recepten Frankrijk: watermeloen, citroen en zuring

Recepten Frankrijk: watermeloen, citroen en zuring

Watermeloen, wanneer je in het vruchtvlees met de zwarte zaden bijt, is het alsof je zoet water drinkt. Aan de voet van de Himalaya staat de wieg van de citroen, Citrus medica. De bladeren van zuring…

Recepten Griekenland: aubergine, krenten en olijven

In verouderd Nederland heette de aubergine naast melanzaan ook eierplant, want de oorspronkelijke aubergines waren eivormig, nauwelijks groter dan een kippenei, eerst wit en bij rijpheid eierschaalgee…

Recepten Groot-Brittannië: erwtjes en winterpostelein

In tijden waarin het vlees schaars was, hielp de voedzame erwt de armste bevolking van onze streken op de been te houden. Monniken leefden op erwten en Karel de Grote propageerde de erwt op zijn model…
Recepten Ierland: aardbei en rodekool

Recepten Ierland: aardbei en rodekool

Kinderen houden van de geparfumeerde vruchten van de bosaardbei, die in tuinen de bodem bedekt en aan aardbeienjam en aardbeiendrankjes een verrukkelijk aroma geeft. Maar de grote mensen wilden grote…
Gepubliceerd door Kona81 op 16-02-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.